Huhtikuu 2013

 

 

 

 

 Marko Palojärvi

 

 Rajatiedon messuja ympäri Suomea

 

  Takana ovat vuoden 2012 rajatiedon suurtapahtumat MinäOlen-messut, Ultrapäivät ja Hengen ja Tiedon messut. Meneillään oleva vuosi 2013 on vasta aluillaan ja takana on yksi rajatiedon kalenterin merkkipaalu, eli MinäOlen-messut.

Se on yksi vuoden aloittava tärkeä rajatiedon tapahtuma niin messuvieraille ja erityisesti messuilla työtään tekeville näytteilleasettajille.

Kysyttäessä mitä messut merkitsevät itse kullekin on selvä, että messujen merkitys riippuu keneltä niistä kysymme. Messujen vieraat katsovat asioita eri näkökulmasta kuin messutapahtumien ympärille toimintansa kehittävät esiintyjät ja näytteilleasettajat. Ne ovat saman asian, kolikon, molemmat puolet, jotka ovat välttämättömiä toinen toisilleen.

Usein havaitsen, kuin myös omasta kokemuksesta, kuinka messuilla vierailevasta tuleekin aktiivinen messujen näytteilleasettaja. He tarjoavat omaa rajatiedon osaamistaan palveluiden ja tuotteiden muodossa jälleen uusille vieraille.

Messut ja tapahtumat ovat paikka, jossa rajatiedon kysyntä ja tarjonta kohtaavat toisensa. Siksi olisikin toivottavaa, että jokainen messuilla vieraileva merkitsee vuoden 2013 kalenteriinsa itselleen tärkeitä rajatiedon tapahtumia ja messuja. Kun tuo kalenteriin merkitty hetki koittaa, on aika suunnata kohti kyseistä tapahtumaa ja käydä läpi sen anti ja tarjoamat uutuudet.

Vuodet ja vuosikymmenet vierivät ja nostavat esille eri teemoja niin ihmisten huulille kuin myös messujen esiintyjien muodossa. Yksi asia ei tunnu muuttuneen Suomessa järjestettävien rajatiedon messutapahtumien kohdalla: ne ovat varsin suosittuja kohtaamispaikkoja. Tämän osoittaa messujen monipuolinen tarjonta, joka kiinnostaa messuilla vierailevia rajatiedon etsijöitä. Näin kävi myös vuoden 2013 ensimmäisen messutapahtuman, MinäOlen-messujen kohdalla, joka kokosi runsaan kävijämäärän kuten aikaisempinakin vuosina.

On hyvä katsoa myös muita messuja ja verrata niitä rajatiedon messuihin. Esimerkiksi NaisDays-messut on tapahtuma, joka keskittyy hyvinvointiin nais-teeman alla. Se kokoaa useita tuhansia vierailijoita ympäri Suomen eri kaupungeissa pitkin vuotta. Tämä tapahtuma on tarkoitettu kaikille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Ja mikä parasta myös viihtymään ohjelman parissa.

Tähän voi verrata myös mitä tapahtuu lukuisilla rajatiedon messuilla: kohtaamisia, viihtymistä ja eheytymisen ihmeitä. Ainut isompi ero näiden kahden toisiinsa niin erilaisen maailman välillä on, että maalliset eli materiaaliset puitteet ovat hyvin erilaisista maailmoista. Rajatiedon messujen kaupallisuus ja kaupankäynti on paljon pienimuotoisempaa.

Rajatiedon tapahtumien ympärillä on paljon vapaaehtoistyöntekijöitä ja näytteilleasettajia, jotka ovat messuilla enemmän sydämestään kuin pelkän rahan ja toimeentulon vuoksi. On vaikea laskea sitä kaikkea työpanosta ja vaivaa euroina, jonka eteen he työskentelevät messuilla. Tämä on se yksi merkittävä ulkoinen piirre, miten rajatiedon messut poikkeavat vuodesta toiseen verrattaessa niitä muihin hyvinvointimessuihin.

Rajatiedon messutapahtumat, olivat ne sitten minkä tahon järjestämiä ja missä päin Suomea, muistuttavat suuresti toisiaan. Niissä on luentoja, hoitoja, miniseminaareja, tulkintoja, tuotemyyntiä ja mahdollisuus tavata toisia samankaltaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Tapahtumien samankaltaisuus ja runsaslukuisuus kertovat mielestäni siitä, että rajatiedon ympärillä oleville asioille on vahva kysyntä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Niihin liittyvä tieto onkin sopivasti keskittynyt näihin tapahtumiin, kiitos pyyteettömästi asian eteen työskentelevien ihmisten.

Mikä voima maailmassa saa ihmiset kokoontumaan vuodesta toiseen rajatiedon ympärille rakentuville messuille? Mitä ovat ne asiat, joita muut messut eivät pysty tarjoamaan samassa mittakaavassa kuin suhteellisen pienet ja alueellisesti vaikuttavat rajatiedon messut? Vastauksen saa varmasti parhaiten kysymällä tätä messujen vierailta. Vastaus tosin vaihtelee eri ihmisten välillä. Ja jokainen voi vain arvailla mitä kaikkea muuta messut antavat sisäiselle maailmalle. Uskoisin, että henkistä hyvinvointia kotiin vietäväksi.

On tärkeää muistaa, että messut rakentuvat messujen tapahtumien ja näytteilleasettajien palveluiden ympärille. Messupaikka on pelkkä seinät ja katto. Sen sisällä olevat ihmiset, henkisyys ja siellä koettavat asiat ovat syy tulla messuille. Usein on mainittu messujen rakentumista kaupallisuuden ja rahan ympärille. Vaikka näin sanotaan ääneen, on tosiasia, että maailmamme pyörii rahan ympärillä.

Raha on kuitenkin perimmältään energiaa, joka toimii ihmisten välisenä vaihtovälineenä. Jos joku kokee tämän asian henkilökohtaisesti ongelmaksi, kannattaa tutustua miten messut rakentuvat ja keskinäinen vuorovaikutus eri tahojen välillä toimii. On esimerkiksi tunnustettava, että messujen järjestäjä ottaa riskin messujen taloudesta ja niiden onnistumisesta.

Kaikki työ messujen onnistumiseksi tulee loppujen lopuksi kaikkien, niin messuvieraiden kuin myös näytteilleasettajien hyväksi. Mitä isommat messut, sitä suuremmat satsaukset ovat myös rahallisesti messujen eteen. Tärkeintä on kuitenkin messujen tuoma mahdollisuus löytää itselle tärkeitä asioita oman henkisen elämänsä virkistämiseksi ja edistämiseen. Voiko edes mitata rahallisesti, mitä kaikkia messuilla kokemamme voi meille antaa? Siksi on hyvä antaa myös arvo kaikille messuja pääosin pyyteettömästi järjestäville tahoille ympäri Suomea.

Onneksi on tahoja, jotka edistävät henkisten asioiden tuomista messuvieraille. Kiitos siitä kaikille teille messujen rakentajat, kaikki lukuisat vapaaehtoistyöntekijät ja näytteilleasettajat, jotka jaksatte tehdä työtä rajatiedon viemiseksi osaksi ihmisten arkea.

MinäOlen-messujen jälkeen maaliskuussa ovat mm. Kosmiset Parapäivät, Voimaannu-messut ja uutena tapahtumana huhtikuussa järjestettävät Hengen ja Tiedon messut Tampereella, joka korvaa monena vuonna Tampereella järjestetyt Äitimaa-messut.

Toivottavasti uuden messun pitopaikka Tampere talo saa liikkeelle myös uusia rajatiedosta ja hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä. Edellä esitettyjen messujen väliin mahtuu muitakin tapahtumia ympäri Suomea. Tärkeintä on levittää tietoa ja kokemuksia etenkin niille ihmisille, jotka ovat vasta lähteneet henkisen kehityksen polulle. Siksi on tärkeää on muistaa merkitä ne kalenteriin itselle ja viedä ystävätkin mukaan tuleville rajatiedon messuille.
 

Terveisin,
Marko Palojärvi

 

Marko Palojärvi on toiminut Hengen ja Tiedon messujen järjestäjän Rajatiedon Yhteistyö ry hallituksen puheenjohtajana vuosina 2011-2012. Hän on yksi Hengen ja Tiedon messut Tampereella tapahtuman järjestäjän vapaaehtoistyöntekijöistä ja vastaa ensimmäistä kertaa Tampereella järjestettävien messujen myynnistä ja organisoinnista.

 

 

ALOITUSSIVULLE