Ultran Nettikolumni  6/2006

 

VAPAUDEN VOI OTTAA PÄÄMÄÄRÄKSEEN

 

Ranskan vallankumouksen kolmesta ihmisen sielun ja hengenelämän päämäärästä vapaus, veljeys, tasa-arvo, on ensimmäinen vapaus ollut minulle tärkeä päämäärä jo nuorehkosta lähtien.

Niinpä päätin suunnilleen 32-vuotiaana tutkia perusteellisesti Rudolf Steinerin teoksen Vapauden filosofia, koska arvelin sen tekevän oman ajatteluni ja myös ruumiillisen tahtoni vapaaksi.

Meditoin kuukausimääriä sen lauseita ja huomasin koko ajan suurta muutosta tapahtuvan itsessäni, varsinkin ajattelutavassani.

Edellisen seurauksena noin runsaan vuoden kuluttua huomasin saavuttaneeni sisäisessä elämässäni sen, tavallaan päämäärän, jonka Steiner mainitsee olevan Vapauden filosofiassa selvitetyn ajatustoiminnan lainalaisuuksien ymmärtämisen tuloksena.

Ja tämä on, että tulin itse itselleni objektiksi eli olin itse itselleni tarkkailun kohde. Tämän luontoinen itselleen objektina oleminen on jatkunut siitä saakka nykyiseen 55 vuoden ikääni asti.

Näin sisäisesti eläen, paitsi omassa ajatuselämässä olevat hyvät puolet, myös sisäisen elämänsä virheet, jotka sitten saattavat ilmetä myös ulkoisina toimina, puheina, miksei myös tekoina, tulevat tiedostetuiksi.

Ja vasta kun todella huomaa omat puutteensa ja virheensä voi niitä alkaa korjata. Edelleen ajatuselämääni tuli moraalista oivalluskykyä, joka sitten alkoi vaikuttaa myös tahtooni, ilmeten moraalisina tekoina.

Edellisen lisäksi Vapauden filosofia johtaa maailmansalaisuuden sisäpuolelle. Ei ole enää Jumalallisen ulkopuolella vaan itse Jumalallisessa. Tällainen muutos itsessä on todella valtava kokemus ja edistysaskel.

Niinpä suosittelen jokaiselle vapauteen pyrkivälle Steinerin Vapauden filosofian perusteellista meditoimista. Steiner on todennut, että vain vapaa ihminen on todella Kristitty. Vapauden filosofian lauseet ovat, näinkin voidaan ilmaista, käsitetaidetta.

Olen viimeiset 3 ja puoli vuotta tuonut vapauden tunnelmaa silminnähtäväksi kuvataideteoksissani, ellen paljoa liioittele, yli 70:ssä näyttelyssäni esimerkiksi Tampereen sivukirjastoissa ja vanhainkodeissa jne.

Olen kirjoitellut henkisiä asioita paljon myös lehtien lukijain palstoille.

 

Juhani Vuorinen, Teisko

 

 


Takaisin